29.11.2018

Bismillahirrahmanirrahim

hayat ile küllileşirsin. latifleştikçe küllileşirsin, elektrik latiftir. hangi cihaza girse çalıştırır. atom (zerre) latif midir ki o da nereye girse oranın şeklini alır? tefekkür mü evham mı, ayrımını kalbin yapsın çünkü vesvese olduğunu anlamanın yıllarından biri de kalbinin bu sözden müteessir olmasıdır. içindeki resul olan vizdana (dimağ ve vidan kalbin iki ayağıdır) sor. yani fetvayı kalbinden al. Ey arkadaş! sana vücud vermiş hem hayat vermiş hem insaniyet vermiş ki hayatın külli mertebesidir. hem islamiyet vermiş ki hayatın hayatı imandır hem marifet ve muhabbet vermiş. hayatlarınızı iman ile hayatlandırınız kalp ve ruhun daire-i hayatlarına yüksel aslında her nimette vücudda ve hayatta terakki ediyor gibiyiz.

hem tefekkürde bir felsefe gözlüğü ile bir iman gözlüğü ile bakıp imanın kıymetini felsefenin zulümatını görebilirsin[iyice bak!]

(

2020 revize

müslüman imanın zıddını düşünemediği için imanın kıymetini bilemiyor takdir edemiyor belki de bu yüzden külliyatta böyle anlatılıyor bir hikmeti de budur

)

kurulup gidilen mekanik ve kendi kendini tetikleyen bir sistem kendi kendine oluyor muhalini çürütür mü? şuzuzat (istisnalar) neyi gösterir? ehli dalalet bunu nasıl açıklar? hangisine kasten baksan diğeri tebei kalır manasından haberdar olmak istediğin eşyaya manayı harfî ile bak.

mevhumun hakikat-i hariciyeye delil değildir.

gördüğün şarap değil seraptır. beğenmediğin, burun kıvırdığın şeyde ülfet etmiş olabilir misin? “ülfeti ilim telakki ettiklerinden” ifrat fazlalık değil aşırılıktır. israf aşırılıktır. tefrit küfranı nimet midir?

sen çekil aradan kala seni yaradan! nâs da ayinendir kendinde olanı görüyorsun. arifler ahlakı ahlaksızlıklardan öğrenirmiş. la riya illa ihlas oradadır. peki bende ne var?

Allah-u alem islamiyetin mizaç ve rabıtası uhuvvettir kardeşliktir sevmektir.

“muhabbetin şe’ni ifrattır” mahbubunu makamından fazla görmek arzu ediyor ve öyle de görüyor” muhabbete tek layık Allah’tır.

el arifu tekfihil işarah

emrolunduğun gibi dosdoğru ol. sırat-ı müstakimde ol.

mağdub ve dallin kısmında olma

ifrat haddini aşmaktır. hududullaha riayet et her zamanın hükmü vardır. değişir eşhasa göre herkes birbirine benzemez. senin de hayat safhalarının gükümleri var her doğru her yerde söylenmez, Hâkimin evinde izzeti doğru değildri. muktezayı hale mutabakat (insanlık köleliği yendi)

27.07.2020 revize

Allah bir yarattığını bir daha yaratmaz

emrî sünnet lisan öğretnmek

hacı bayram veli duası –> bana eşyanın 6 yüzünü göster

harita ene

vesikalık — suret

topal mı? mahiyet

derunu hakikat

kitap okumak değil, sevda ile asr-ı saadeti ziyaret etmek

Yorum bırakın